TŰZOLTÓ FECSKENDŐ

Egy 1910. Június 24-én kötött szerződés szerint Kajárpéc Község Seltenhofer Frigyes soproni vállalkozótól 1560 koronáért megvásárolta a Győr váos tüzérségen bemutatott kocsifecskendőt a rajta levő felszerelésekkel.

„Egy darab lemozdonyozható kétkerekű targoncafecskendő, erős kovácsoltvas kenőtengellyel, erősen vasalt magas fakerekekkel, erős tölgyfaszánra szerelt kovácsolt vaslemezből készült vízszekrényekkel, öntött vas áthidalással, kovácsoltvasból készült emeltyüvel, ruganyos üzközőkkel, fahúzókarral és szerládákkal. A gépezet, mely egészen fémből készült, el van látva 2 darab egyenként 100 m/m belvilágosságu fémtengelyekkel, légmentesen becsiszolt fémdugattyukkal, Seltenhofer féle szabadalmazott fémszelepszerkezettel, szivómüvel, vörösréz nyomó és szivókazánnal, 3 járatu nagy fémszivócsappal, melynek sesélével vagy közvetlen a kutból vagy pedig a vizszekrényből lehet dolgozni.

A gépezet gyakolti szivóképessége 8 méter függélyes mélység, szállitási képessége 5 m nyomótömlővel percenként 200 liter, a lövőke végétől mért legalalább 25 méter középtávolsággal, 2 sugár alkörnyomással kell kibírnia anélkül, hogy a gépen a próba ilyetén való végrehajtásánál semmiféle alakváltozás vagy hibának előfordulnia nem szabad.

Szolgálati legénység 8 ember.”

 

 

 

 

VIDEÓ:

A tűzoltó fecskendő történetéről Banai Csaba közreműködésével készült kisfilm a képre kattintva tekinthető meg: