A LILA-HEGYI KILÁTÓ

  1. április 27-én adták át az új kilátót az akácerdővel borított Lila-hegyen, amely a Sokorói-halomvidék 3. legmagasabb kiemelkedésén (312,9 m) Győrújbarát és Nyúl község közigazgatási határán magasodik. Az építmény alapját az a geodéziai mérőtorony szolgáltatja, mely 1977-ben készült, amikor még GPS nem lévén földi tornyokból történt az iránymérés térkép készítési célból.  Az új kilátó a régi vasbeton tornyot támaszként magába foglalva, mintegy körülveszi azt. Az alul 6 m szélességű, 12 szögű rácsos szerkezetű faépület a régi építménynek a duplája, így 1,2 m szélességű lépcsőin 2 személy kényelmesen haladhat egymás mellett, vagy a fel és lefele menők  minden nehézség nélkül kerülhetik el egymást.  60 lépcsőfokon lehet feljutni a 11,7 méter magas torony tetejében kialakított, fent  kiszélesített teraszra, melyet 1,1 m magas rácsos védőkorlát vesz körül. A kilátó felénél a lépcsősor vízszintesen átmegy a torony  belsején, hogy a túloldalon folytatódjék tovább.  A „lépcsőház” belső falát 14 hazai fafaj ismertető táblája díszíti.  Fent a teraszról remek kilátás nyílik az alattunk elterülő tájra. Tiszta légköri körülmények mellett elvileg csak 70 km-re szabadna ellátni. Minthogy azonban a 70 km-nél távolabbi hegyek gyakran a látóhatár fölé nyúlnak, így amint azt az alábbi ábra is mutatja, jóval távolabbra,  akár 120, sőt 140 km-re is elláthatunk.

2019. őszén a 12 oldalú kilátó felső teraszának könyöklőjén a 4 fő világtájnak megfelelően az elénk táruló látképet sziluett-szerűen, de apró részleteiben bemutató látképmagyarázó fotósorozat került elhelyezésre, melyről a tájképi elemek neve, távolsága és magassága is leolvasható.  A terasz közepére függesztett térképről pedig a fentről belátható hatalmas             (kb. 18000 km2-es) terület gyakorlatilag megfigyelhető határait, nagyságát, tekinthetjük át. A Nyúli és a Győrújbaráti Önkormányzat adományaként 2019-ben fedett pihenőhelyek kerültek ki, melyeket a torony oldalfalához 6 felől illeszkedő ülőhelyekkel együtt az ide látogató turisták nagy örömmel vettek használatba. Miután sikerült megoldani a kilátó áramellátását, így maga a torony és az annak eddig sötét belsejét díszitő festett növény és állatképek is megvilágíthatóvá váltak. A kilátó tőszomszédságában két információs táblát is felállítottak  Az elmondottak alapján könnyű tehát belátni, hogy e kilátó mekkora ajándék a két szomszédos község lakóinak, és minden természetet járó és szerető embernek. Hálásan köszönjük a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-nek ezt a 64 millió forintos, külső megjelenésében is szemet gyönyörködtető alkotást.

VIDEÓ:

A kilátóról Szűcs Mihály a Sokoró Tájegységi Értéktár Bizottság elnöke beszél. A videó az alábbi képre kattintva tekinthető meg.