Otelló népfőiskola – Sokorói Kisközöségek hálózata

Népfőiskolai kezdeményezésünk a Sokoró térség településein élő kisközösségek összefogását, együtt gondolkodását, helyi értékeinek, hagyományainak átadását ösztönzi.

A vírushelyzet okozta kultúrválság újratervezésre késztette a közösségi működési formákat. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a tömegrendezvények áhított világa sokunk számára nem az út, amin járni szeretnénk. Felvetül a kérdés, hogy a ránk kényszerített online lét kielégíti -e az ember alapvető kapcsolódási igényét, a személyes találkozások egyenértékűek tudnak -e lenni a virtuális együttlétekkel. Milyen irányba haladjunk tovább?

Ezen kérdések felmerülése után, a meglévő kiterjedt kapcsolatrendszerünkre alapozva, a Nemzeti Művelődési Intézet háttértámogatásával, a településeken működő civil szervezetek, helyi értéktárak, informális csoportok, közösségek, valamint az önkormányzatok aktív bevonásával alapítottuk meg az Otelló Népfőiskolát Kajárpéc központtal, amelyhez eddig 7 település csatlakozott: Kajárpéc, Felpéc, Sokorópátka, Tényő, Pannonhalma, Ravazd, Écs.

A hálózatosodást fontos kérdéskörnek tekinti az önkormányzat és a népfőiskola vezetője közművelődés tekintetében. Hosszú távú cél és fejlesztés az élethosszig tanulás feltételeinek megteremtése mind infrastrukturális mind humán erőforrás szempontjából.