A KAJÁRPÉCI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG

Egy 2013-ban megjelent kormányrendelet tartalmazza a települési értéktá bizottságok felűllításáról szóló határozatot. 2014 januárjában a képviselő testület meghatározta a települési értéktár szervezeti és működési rendjét, amely alapján 2015 januárjában megalakult a Kajárpéci Értéktár bizottság 10 taggal.

Az értéktár bizottságok a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozására létrejött bizottságok, települési, tájegységi, megyei, majd az országos és kárpát-medencei szinten a Hungarikumokkal bezárólag.

A helyi értéktárba kerülhet minden, ami az adott település számára fontos, megőrzendő: környezeti (épített, természeti), történelmi, kulturális, néprajzi, stb. érték.

A helyi értékekre javaslatot bárki tehet, az interneten a megfelelő nyomtatvány elérhető, majd ezt kitöltve a bizottsághoz kell eljuttatni.

A helyi értéktárba sorolt nemzeti értékek:

– Tájház (a Hagyományőrzők közösségi tevékenysége)

– Domonkos Gusztáv mezőgazdasági eszközgyűjteménye

– Régi tűzoltó fecskenő (múzeu udvarán)

– Kajárpéci Vízirevü

– Evangélikus templom

– Kápolna (kajári temető)

– Kosborok

– Kajári bicsak

– Evangélikus anyakönyv

– Katolikus templom

– Hatos tölgy

2017. áprilisában csatlakoztunk a 2015-ben alakult Sokoró Tájegységi Értáktár bizottság munkájához. A tájegységi értékek közé választottuk Kajárpéc értékei közül a Hatos tölgyet és az Evangélikus anyakönyvet.

A Barátok-vára 2019. októberében került a tájegységi értékek közé, majd az erről szóló oklevelet elhelyeztük a Harangozó-hegyen. 

Van megyerikumunk is! 2019-ben a Vízirevüt a Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek közé választotta. A megyerikumok listája ezen a linken megtalálható.

Szívesen veszünk minden megkeresést, erőfeszítést a helyi értékeink megőrzésével, bemutatásával, ismeretterjesztésével kapcsolatban.

 

 

 

 

VIDEÓ

Ezerév kincsei címmel kisfilm készült a Kajárpécről, amelyben Laki György polgármester, Smidéliusz András evangélikus lelkész és Domonkos Gusztáv mezőgazdász mesélnek a településről és annak értékeiről.

A film az alábbi képre kattintva tekintető meg: